• agafita.jpg
  • b-ilona-stepan-prim-dirijorcca.jpg
  • e-neamtu.jpg

Mihail Agafiţa

Prim-dirijor și director artistic al Orchestrei Simfonice. Maestru în Artă                  

"Cunoaşterea aprofundată în domeniul stilisticii, gestica precisă, forţa de sugestie a imaginii, variaţia dinamică şi paleta largă de culori sonore pe care le insuflă orchestrei, trădează acea uimitoare şi rară vocaţie de dirijor..."


Kulcsar Gabriella

Mihail Agafiţa este un valoros reprezentant al tinerei generaţii de dirijori, susţinând, în decursul a 20 ani, circa 600 concerte simfonice şi spectacole de operă şi balet alături de colective din România, Republica Moldova, Spania, Finlanda, SUA, Rusia, Cehia, Ucraina şi Belarus, precum si diverse turnee in Grecia, Portugalia, Italia, Franţa, Malta şi Tunis.

Născut în 1973 în Republica Moldova Mihail Agafiţa studiază dirijatul la Institutul de Stat al Artelor din Chişinău, absolvind apoi Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti la clasa de dirijat al distinsului profesor Dumitru Goia sub a cărui îndrumare studiază ulterior ca masterand la cursul de studii aprofundate, specializarea Stilistică dirijorală-Dirijat orchestră. În anii 2005 –  2007 se perfecţionează la cursurile de măiestrie susţinute de reputatul dirijor Patrick Strub, organizate de Ambasada Germaniei la Chişinău.

Din 2004 deţine funcţia de Dirijor Permanent al Filarmonicii Naţionale a Republicii Moldova, iar din anul 2013 obţine prestigioasa poziţie de Prim Dirijor şi Director Artistic al Orchestrei Simfonice din cadrul aceleeaşi instituţii.

Între anii 2009 – 2013 este Dirijor Permanent al Filarmonicii “Transilvania” din Cluj.   

Mihail Agafiţa participă la prestigioase festivaluri internaţionale de muzică, unde prestaţia sa dirijorală este întâmpinată cu entuziasm de public şi apreciată la superlativ de către mass-media.     

Colaborează cu personalităţi de renume ale lumii muzicale.

Momente inedite ale carierei sale le constituie colaborarea cu Orchestra Filarmonicii din Moscova, precum şi evoluţia in cadrul Festivalului Internaţional “George Enescu” (Bucureşti, 2011) la pupitrul Filarmonicii “Transilvania” din Cluj. Importante de asemenea au fost şi colaborările cu Filarmonica “George Enescu” şi Orchestra Naţională Radio din Bucureşti.

Din anul 2010 Mihail Agafiţa devine membru al Uniunii Muzicienilor din Republica Moldova.

Repertoriul său impresionant conţine creaţii muzicale de diverse genuri şi stiluri de la preclasic la contemporan, printre care şi lucrări în primă audiţie.

Încă de la debutul carierei sale dirijorale, Mihail Agafiţa a fost apreciat pentru personalitatea şi talentul său artistic, pentru forţa şi sensibilitatea interpretării operelor muzicale, precum şi pentru tehnica dirijorală impecabilă care i-a permis reproducerea fidelă a particularităţilor stilistice inerente fiecărei creaţii abordate.   

Pentru merite deosebite în dezvoltarea şi propagarea artei muzicale şi activitate concertistică intensă, prin decret prezidenţial (în anul 2010, Republica Moldova), dirijorului Orchestrei Simfonice, Mihail Agafiţa, i-a fost conferit titlul onorific „Maestru în Artă”.

În ianuarie 2016 Ministerul Culturii al Republicii Moldova i-a acordat maestrului premiul "Gavriil Musicescu" pentru contribuție excepșională la promovarea creației simfonice și prestație deosebită în spectacole de excepție.

 

Bilete online

 

Bilete online

 

PARTENERI MEDIA

logo-evenimente

Localuri si evenimente

You are here DESPRE NOI Dirijorii Mihail AGAFIȚA