• a-moscovici2.jpg
  • b-ms_56.jpg
  • musat.jpg
  • Tatiana-Costiuc-sm.jpg

Solişti

Sergiu Mușat

Clarinet

musat

Sergiu Mușat, născut la 8 septembrie 1980, este absolvent al Liceului Republican de Muzică “Ciprian Porumbescu” din Chișinău, specialitatea -  clarinet, clasa prof. Ion Muşat și al  Universității de Stat a Artelor, clasa prof. E.Verbeţchi. A urmat cursuri de specializare cu D. Orlov. În 2015, absolvă doctoratul la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, unde i se conferă titlul de Doctor în Muzică.

Este bursier al fundației “Новые Имена”, Moscova.

Este laureat al Premiului de Stat al Republicii Moldova în domeniul "Literaturii și Artelor”. Laureat al concursurilor naţionale şi internaţionale din Rusia, Kazahstan, Belarus, România, Republica Moldova.

Colaborează cu orchestre din străinătate şi cu faimoşi dirijori, evoluând pe numeroase scene din Europa.

Este director – fondator al Festivalului Internațional de saxofon “Sax Story” din Chișinău și al Festivalului Internațional de saxofon “Saxofonul Romantic” din Bacău, România.

Actualmente este solist al Filarmonicii Naționale "Serghei Lunchevici" din Chișinau și al Filarmonicii “Mihail Jora” din Bacău, România.

CONSTANTIN MOSCOVICI, Artist al Poporului

Nai

Născut în anul 1962, a absolvit Institutul de Stat al Artelor din Chișinău, specialitatea – nai, clasa prof. Vasile Iovu. În 1984 începe cariera muzicală în calitate de solist-instrumentist în formația „Legenda”, condusă de Iurie Sadovnic-Orheianu. În anii 1987-1990 este membrul formației muzicale condusă de compozitorul Anatol Chiriac. În perioada 1990-1995 activează în România. Din 1995 până în 1997 este solist-instrumentist în formația „Fag”. Din 1997 până în prezent este solist al Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”.

Constantin Moscovici evoluează cu succes la diferite concursuri și festivaluri, unde obține premii și mențiuni de valoare, precum Premiul I la Festivalul Internațional din orașul Așgabad, Republica Turkmenistan (1981); Premiul II la Festivalul Muzical din orașul Riga, Letonia (1982); Premiul special la Festivalul „Memorie” din orașul Brest, Belarus.

Este invitat de onoare la Festivalurile „Золотой шлягер” (1999) și „Славянский базар” (2001), Belarus. În 2000 obține titlul onorific Maestru în Artă, iar în 2008 titlul de Artist al Poporului.

Pe parcursul activității sale, Constantin Moscovici a înregistrat în Moldova și Germania șase compact Discuri cu muzica compozitorilor autohtoni și străini. A întreprins numeroase turnee în România, Rusia, Belarus, Cehia, Polonia, Ungaria, Germania, Grecia, Turcia, Italia, Spania, Franța, Egipt, Japonia, Israel, Liban, Mozambic, SUA.

Constantin Moscovici este directorul Festivalului „La mijloc de codru des”, a cărui primă ediție s-a desfășurat în august 2014.

 

 

ANATOLIE LAPICUS și IURIE MAHOVICI

Duet de pianiști

 

Istoria duetului de pianişti Anatolie Lapicus şi Iurie Mahovici, a început de la culegerea de note pentru piano duo, ce aparţin compozitorului francez Olivier Messiaen, Suita „Vision de l’Amen”, creaţie a cărei interpretare necesită multă iscusinţă, talent şi nu în ultimul rând profesionalism. Ideea de a interpreta această lucrare a inaugurat o colaborare frumoasă, ce şi-a cules laurii, pentru prima dată, pe scena Sălii cu Orgă, în cea de-a şaptea zi a lui ianuarie 1993. Pe parcursul anilor duetul a devenit unul din cele mai apreciate şi cunoscute în Republica Moldova, dar şi peste hotarele ei, ajungând a fi de talie europeană. Pianiştii au în palmares câteva premii prestigioase, peste 30 festivaluri şi turnee, concertând pe marile scene ale oraşelor europene din România, Rusia, Lituania, Letonia, Franţa, Germania, Belarus, Cehia, scene râvnite de mulţi interpreţi, care aspiră la valori şi realizări muzicale înalte.

Duetul de pianişti Anatolie Lapicus şi Iurie Mahovici reprezintă un colectiv cu însuşiri caracteristice doar lor: simţul ansamblului, rafinamentul interpretativ, virtuozitatea desăvîrşită, varietatea şi calitatea sunetului, ataşamentul personal faţă de lucrările interpretate. Duetul posedă un vast repertoriu format din muzică pentru două piane, pian la patru mâini, creaţii pentru duet de piane şi orchestra simfonică etc.

Trecutul muzical al duetului dezvăluie nu doar cariera pianistică a celor doi protagonişti, ci şi o altă formă de activitate artistică. Duetul contribuie considerabil la dezvoltarea culturii muzicale autohtone, Iurie Mahovici şi Anatolie Lapicus sunt fondatorii Festivalului Internaţional a duetelor de pian „Strugure de Chihlimbar” ce a avut deja trei ediţii.

Pianiştii au lăsat peste 90 creaţii în propria interpretare, fondului Companiei Publice „TeleradioMoldova”. De asemenea au efectuat transcrierea pentru piano duo a diferitor lucrări muzicale, încadrându-le în patru volume. Aceste transcrieri se bucură deja de succes în diferite state ale lumii, facând parte din repertoriul multor duete internaţionale.

În iulie 1995, prin decretul Preşedintelui Republicii Moldova, pentru activitatea pedagogică rodnică şi înaltă măiestrie profesională, pentru merite în dezvoltarea artei muzicale şi contribuţia la instruirea cadrelor de muzicieni-interpreţi, acestor pianişti li s-a conferit titlul onorific “Maestru în Artă”.

În prezent Anatolie Lapicus şi Iurie Mahovici sunt profesori universitari. Din anul 2005 sunt solişti ai Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici”.

 

 

TATIANA COSTIUC, Maestru în Artă

Soprano

Tatiana-Costiuc-sm

Soprana Tatiana Costiuc, născută la 3 decembrie 1981, și-a făcut studiile la Liceul Republican de Muzică „C. Porumbescu” , specialitatea dirijat coral, după care a absolvit AMTAP (licență și masterat), specialitatea canto academic, clasa prof. L.Pelin și Mihail Muntean.

Cariera artistică a solistei cuprinde colaborări cu Orchestra Simfonică a Companiei de Stat „Teleradio Moldova”, Orchestra Naţională de Cameră, Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici”; Capelele Corale „Doina”, „Moldova”, „Renaissance”, Corul Naţional de Cameră din Moscova, de asemenea, frumoase conlucrări cu dirijorii: M.Secichin, G. Mustea, S.Popov, T.Zgureanu, V.Garştea, V.Ciolac, O.Filip, I.Stepan, M. Agafiţa, C. Florea (Spania), V. Minin (Rusia), C. Ward (Marea Britanie), P.Strub (Germania), M.Katz (Franta), D.Talpain (Franţa), M. Holiartok (România) și compozitorii: T.Zgureanu, V.Ciolac, Z.Tcaci, N.şi V. Ciolac, O.Palymsky, C. Rusnac.

Laureată a Concursurilor Naționale și Internaționale, Tatiana Costiuc evoluează cu succes în cadrul multor concerte și festivaluri, printre care: Festivalul-Concurs Internaţional de Arte – 2005, 2006 (Coreea de Nord), Festivalului „Mărţişor”, Festivalul Zilele Muzicii Noi, ediţiile 2003, 2004, 2011 , Concertul de Gală în cadrul Festivalului „Invită Maria Bieşu” 2004, Festivalul “Schubertiada”, 2009 (SUA).

Citeşte mai mult...

Bilete online

 

Parteneri media

logo-evenimente

Localuri si evenimente

You are here DESPRE NOI Solişti