Colective artistice

Orchestra Simfonică

ORCHESTRA SIMFONICĂ A FILARMONICII NAŢIONALE "SERGHEI LUNCHEVICI", colectiv emerit din Republica Moldova, a fost fondată în anul 1930 la Tiraspol (primul dirijor fiind A.Climov) şi pe parcursul existenţei sale a avut rolul de emisar al artei şi culturii naţionale în străinătate.

Actualmente Orchestra reuneşte un grup de peste 80 de instrumentişti profesionişti, constituind un organism cu bogate tradiţii muzicale şi o activitate concertistică intensă.
Maeştrii Alexandr Klimov şi Pavel Bacinin au fost cei care au pus bazele acestui colectiv. În primii 10 ani ai existenţei sale Orhestra a activat în or. Tiraspol, ca ulterior, în 1940 să-şi schimbe sediul la Chişinău şi să fie inclusă în componenţa Filarmonicii de Stat din Moldova.

Pe lângă mulţi dirijori care au stat la pupitrul Orchestrei, o perioadă îndelungată de timp (1953-1979) funcţia de dirijor-şef şi director artistic a fost deţiută de Timofei Gurtovoi. În următorii 15 ani conducerea artistică a colectivului a fost asigurată de către dirijorul Dumitru Goia.
Începând cu anul 2004 şi până în prezent Orchestra este condusă de prim dirijorul Mihail Agafiţa, Maestru în Artă.

Citeşte mai mult...

Capela Corală Academică DOINA

doinaColectiv emerit din Republica Moldova, a fost înfiinţată în anul 1930, fondatorul şi primul său dirijor fiind C.Pigrov.
Numele „Doina", emblematic pentru esenţa folclorului moldovenesc, Capela îl deţine din anul 1933. CCA „Doina" este unul dintre cele mai reprezentative colective corale din Moldova, dispunând de un efectiv de 70 de artiști de cor inclusiv solişti de înaltă ţinută profesională.
Capela a desfăşurat o prodigioasă activitate concertistică. Harta turneelor sale cuprinde întregul spaţiu cultural al ex-U.R.S.S., precum şi multe ţări ale lumii: România, Rusia, Cehia, Slovenia, Grecia, Italia, Spania, Portugalia, Franţa, Austria, Israel, Coreea de Nord, etc.
Repertoriul CCA „Doina" este amplu, în el se întrunesc cele mai valoroase creaţii corale laice şi sacre din tezaurul muzicii universale, lucrări vocal-simfonice, prelucrări corale ale melodiilor folclorice.

Citeşte mai mult...

Orchestra de Muzică Populară „FOLCLOR”

Acest colectiv a fost fondat în anul 1968 cu scopul de a păstra şi a propaga folclorul moldovenesc – tezaurul culturii naţionale. Pe parcursul deceniilor această orchestră şi-a ocupat locul binemeritat în şirul colectivelor de frunte ale Republicii Moldova, realizând un număr impunător de înregistrări audio şi video, care au îmbogăţit considerabil fondurile radioului şi a televiziunii moldoveneşti. Orchestra „Folclor" se deosebeşte printr-un colorit special, prin stilul inedit, autentic al interpretării instrumentale.
Este remarcabil că Orchestra „Folclor" contribuie la susţinerea şi realizarea tinerilor talentaţi. Mulţi solişti – vocalişti, instrumentişti care şi-au început cariera artistică cu acest colectiv, au devenit ulterior laureaţi ai prestigioaselor concursuri şi festivaluri naţionale şi internaţionale.

Citeşte mai mult...

Formația MILLENIUM

Fondată în 1997 de către Vlad Gorgos. Pe parcursul anilor în această formație s-au perindat mai mulți interpreți: Natalia Barbu, Natalia Gordienco, Alex Calancea, Nadin Trohin, Victoria Mahu, Cornelia Chise. În prezent membrii trupei sunt: Olga Gorcinschi (vioară, voce), Tatiana Ceban (percuție, voce), Alex Zgureanu (chitară, voce). Formația evoluează cu regularitate în țară și peste hotarele ei, la diverse festivaluri și concursuri din România, Germania, Spania, Franța, Bulgaria, Lituania, Polonia, Estonia, Belarus, Ucraina. Până în prezent aceasta a înregistrat 5 albume cu un repertoriu variat ce cuprinde piese gen pop-rock, pop sau creații folclorice.

 

Bilete online

 

Bilete online

 

PARTENERI MEDIA

logo-evenimente

Localuri si evenimente

You are here DESPRE NOI Colective artistice