Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” 

FILARMONICA IERI

Clădirea care astăzi reprezintă Filarmonica Națională a fost construită în 1912 și a fost dată în exploatare în 1913, în calitate de circ. După mai mult de două decade, în 1940 a fost creată instituția Filarmonicii, iar sediul fostului circ a devenit, până în prezent, casa Filarmonicii Naționale.

În 1960, s-au efectuat lucrări de reconstrucție a edificiului sub ghidarea arhitectului V. Voițehovski. Ca urmare a procesului de  reconstrucției, a fost schimbat nu doar interiorul, ci și exteriorul clădirii - intrarea principală a fost decorată cu o arcadă cu șase coloane, care conferă clădirii grandoare și solemnitate.

Pe scenele Filarmonicii au urcat numeroși maeștri și colective artistice precum: Orchestra Simfonică de Stat din Leningrad condusă de E. Mravinsky, Orchestra Simfonică a Filarmonicii din România sub bagheta lui M. Basarab, Corul Academic de Bărbați din Estonia împreună cu fondatorul G. Ernesaks, compozitorii – D. Șostakovici, A. Haciaturean, T. Hrennikov, J. Frenkel, M. Fradkin; pianiștii – E. Gilels, S. Richter, H. Neuhaus, G. Ginzburg; violoniștii – D. Oistrah, L. Kogan, J. Sitkovetsky; violonceliștii – M. Rostropovich și D. Shafran; interpreții – I. Arkhipova, E. Obraztsova și E. Nesterenko.

În anul 2003, Filarmonicii i-a fost atribuit numele lui Serghei Lunchevici.

În decursul celor circa 80 ani de activitate Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” a devenit cea mai importantă instituţie de concert din Republica Moldova desfăşurând o amplă activitate în diverse direcţii: muzică academică, populară şi jazz. La Filarmonica Naţională şi-au început activitatea cele mai reprezentative colective, printre care se numără ansamblurile „Joc”, „Fluieraş”, „Lăutarii”, personalităţi notorii ale culturii muzicale din Republica Moldova, aşa ca Timofei Gurtovoi, Boris Miliutin, Dumitru Goia, Ghita Strahilevici, Serghei Lunchevici, Vladimir Curbet, Veronica Garștea, Victor Copacinschi, Nicolae Sulac, Tamara Ciobanu, Nicolae Botgros, Zinaida Julea. Nume legendare ale estradei naţionale, precum orchestra „Noroc”, ansamblul „Plai”, interpreții Ion Suruceanu, Iurie Sadovnic, Nadejda Cepraga, Mihai Dolgan, Maria Codreanu şi mulţi alţii, au contribuit la formarea istoricului Filarmonicii.

La 24 septembrie 2020 a izbucnit un incendiu care a lăsat o clădire devastată în proporții de 80% și un gol în sufletul artiștilor. In pofida acestui eveniment dezastruos, activitatea concertistică a instituției continuă. Sala Palatului Republicii este locația care găzduește colectivele noastre și unde se vor desfășura concertele pe perioada reconstrucției edificiului.

FILARMONICA AZI

Nucleul şi mândria Filarmonicii Naţionale sunt reprezentate de faimoasele colective cunoscute în toată lumea – Orchestra Simfonică şi Capela Corală Academică „Doina”, ambele fondate în anul 1930. Din 2006 în cadrul Filarmonicii își începe activitatea Orchestra de Muzică Populară „Folclor”, iar din anul 2017 – Concertino Accordion Band. Soliștii filarmonicii sunt – Duetul de pianiști Anatolie Lapicus și Iurie Mahovici, Tatiana Costiuc (soprano), Sergiu Mușat (clarinet), Elena Demirdjean (soprano) și Constantin Moscovici (nai).

Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” are printre obiective valorificarea la cel mai înalt nivel a tezaurului muzical universal, propagarea artei muzicale contemporane, familiarizarea publicului meloman cu creaţia formaţiilor şi interpreţilor muzicii populare, de estradă, jazz, educarea muzical-estetică a generaţiilor tinere. În acest scop în sălile Filarmonicii se organizează numeroase concerte de muzică academică, jazz, muzică populară şi de estradă, cu participarea invitaţilor speciali din ţară şi din străinătate. De asemenea, în această instituţie se desfăşoară concerte din cadrul ediţiilor anuale ale Festivalului Internaţional de Muzică „Mărţişor”, au loc concerte din cadrul Festivalului Internaţional „Zilele Muzicii Noi”.

În cadrul Filarmonicii au fost înfiinţate: Festivalul Internaţional de Interpretare Corală a colectivelor de tineret, Festivalul Internaţional „Nopţile pianistice”, Festivalul „Fête de la musique” – organizat împreună cu Alianţa Franceză şi Ambasada Franţei în Republica Moldova, Festivalul Internaţional de Piano-duo „Strugure de chihlimbar”, Concursul „Steaua Autoradio”, Festivalul-Concurs „Tinerii pentru Moldova”. În stagiunea 2008-2009 Filarmonica Naţională, în colaborare cu Ambasada Republicii Federale Germania şi Institutul Internaţional Goethe, a desfăşurat Festivalul Internaţional „Beethovenissimo”; Stagiunea Jubiliară 2010-2011 s-a desfăşurat Festivalul Internaţional Serghei Rahmaninov „Vocaliză de toamnă”; Stagiunea 2011-2012 Filarmonica Națională în parteneriat cu Primăria Municipiului Chișinău, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” și Conducting Art International Center, dă start primei ediții a Concursului Internațional de Dirijat Simfonic; tot în 2012 în parteneriat cu Primăria Municipiului Chișinău a fost organizată prima ediție a Festivalului Internațional de Saxofon „Sax Story”; în stagiunea 2013-2014 Filarmonica Națională în colaborare cu Studio D’Opera Luxembourg organizează un concert extraordinar, în care a fost prezentată opera „Tristan și Isolda” de R.Wagner  în versiune de concert; este organizat Concursul Pianiștilor „Ignacy Paderewski”, Concursul Internațional de Canto Academic „Alexei Stârcea” revine după 8 ani pe scena Filarmonicii cu o nouă ediție, iar în stagiunea 2014-2015 Festivalul-Concurs Televizat al Tinerilor Interpreți de Muzică Populară „Prezintă Orchestra Folclor”. Stagiunea 2016-2017concert-ședință de terapie muzicală în colaborare cu Institutul Național de Neurologie și Neurochirurgie; Festivalul Internațional de Muzică „George Enescu”, desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, își extinde aria geografică a concertelor până la Chișinău. Prin efortul comun al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu”, al Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” şi al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din Republica Moldova, la 20 septembrie 2017, pentru prima oară în Republica Moldova, a fost organizat un concert de excepție în cadrul prestigiosului Festival, urmând și ediția din anul 2019.

Filarmonica Națională este coorganizator a unui șir de concerte în aer liber: Festivalul de muzică clasică în aer liber „DescOperă”, organizat din 2016 în fiecare an la inițiativa maestrului Friedrich Pfeiffer; tradiționalul concert la Teatrul Verde din parcul Valea Morilor, desfășurat la începutul verii în colaborare cu Ambasada Germaniei la Chișinău.

În 2019 pe scena Filarmonicii a răsunat renumita operă „Carmen” de George Bizet, condimentată cu ritmuri și sunete moderne, într-o manieră specifică Concertino Accordion Band. În rol principal fiind mezzo-soprana Ljubica Vranes (Serbia) – o voce fascinantă, o prezență senzuală și efervescență, alături de Petru Ravociță (Escamillo) și Capela Corală Academică „Doina”.

În 2020 cu ocazia Zilei Internaționale a Muzicii s-a organizat prima ediție – „Gala Excelenței Muzicale”. În cadrul evenimentului au fost apreciați cu diplome și trofee cele mai mari legende și notorietăți din domeniul muzical.

Stagiunea 2020-2021 poartă o conotație aparte pentru filarmonică. În anul 2020 consemnăm 80 de ani de activitate artistică și ne bucurăm de faptul că avem cele mai longevive colective din Republica Moldova – Orchestra Simfonică și Capela Corală Academică „Doina” care în acest an împlinește 90 de ani de la înființare. Aceste frumoase evenimente au fost consemnate cu o suită de concerte susținute de toate colectivele artistice ale filarmonicii.

Cu regularitate se produc cicluri de abonamente muzicale tematice pentru studenţi şi elevi cu participarea colectivelor Filarmonicii şi a invitaţilor speciali. Menţionăm abonamentul „Serile Simfonice”, organizat şi moderat de Preşedintele de Onoare a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din Moldova Ghenadie Ciobanu, abonamentul „Muzica americană în Moldova” în colaborare cu Ambasada SUA în Republica Moldova, abonamentul Duetului de pianiști Anatolie Lapicus și Iurie Mahovici „Portrete sonore”, abonamente simfonice pentru elevi, liceeni şi studenţi organizate de muzicologul Irina Martîniuc.  

Succesul Filarmonicii este asigurat la fel şi de conducerea instituţiei, formată din personalităţi marcante din Republica Moldova ce posedă abilităţi şi competenţe profesionale solide şi o bogată experienţă în domeniul administrării şi al managementului artistic.