Director-artistic și prim-dirijor al Orchestrei de Muzică Populară “Folclor”

Petre Neamţu s-a născut în anul 1950. A absolvit Colegiul de Muzică „Ştefan Neaga” şi Conservatorul de Stat „Gavriil Musicescu”. În perioada anilor 1973 - 1986 este profesor la Colegiul de Muzică „Ştefan Neaga” iar din anul 1985 şi până în prezent este conferenţiar universitar la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice.

Începe cariera artistică în anul 1972, activând în calitate de dirijor al ansamblului de cântec şi dans „Hora”. Din anul 1985 devine conducătorul  Orchestrei de Muzică Populară „Folclor”. Petre Neamţu este autorul şi aranjorul multor creaţii pentru orchestră, care sunt înregistrate şi se păstrează în fondurile Radio-Televiziunii Naţionale. Este autorul manualelor şi a culegerilor de piese pentru orchestră, ansambluri instrumentale şi instrumente solistice.

Sub conducerea lui Petre Neamţu  orchestra a efectuat turnee în România, Polonia, Austria, Germania, Danemarca, Sri Lanka, Nicaragua, SUA etc. Petre Neamţu cu orchestra “Folclor” a participat la câteva ediţii ale Festivalului-Concurs de interpretare a cântecului popular românesc “Maria Tănase” de la Craiova şi la concursul de creaţie şi interpretare a romanţei “Crizantema de Aur” de la Târgovişte. 

Pentru contribuţie de excepţie la organizarea  Festivalului-Concurs Naţional al interpreţilor cântecului popular românesc “Maria Tănase”, Petre Neamţu a fost menţionat de Guvernul României, Ministerul Culturii şi Cultelor cu Diplomă de excelenţă. Orchestra “Folclor” în frunte cu maestrul Petre Neamţu a avut posibilitatea să-i acompanieze pe cei mai mari interpreţi ai cântecului popular din toate zonele folclorice ale României, atât la Craiova cât şi la Chişinău, unde se organizează Ecourile Festivalului “Maria Tănase”.

Petre Neamţu este deţinătorul urmatoarelor titluri onorifice şi distincţii de stat: în 1989- Artist Emerit al Republicii Moldova; 1993- medalia  “Meritul civic”; 2000- ordinul “Gloria Muncii” şi în 2010 - Artist al Poporului.