Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici"
Stagiunea Concertistică 2024-2025
Concerte
Festivalul-Concurs Televizat al Tinerilor Interpreți de Muzică Populară
„Prezintă Orchestra Folclor”
În data de 1 octombrie, ora 18:00, la Palatul Republicii va avea loc ultima etapă a Festivalului-Concurs Televizat al Tinerilor Interpreți de Muzică Populară „Prezintă Orchestra Folclor", ediția a VIII-a.
Tot în această zi se vor desemna câștigătorii acestei ediții, care vor fi acompaniați de Orchestra de Muzică Populară „Folclor", director artistic și prim-dirijor Petre Neamțu.
Invitați în recital: Ioana Căpraru, Vladimir Serbușcă (vioară) și Victor Botnaru (cobză)
CONCERT SIMFONIC
DESCHIDEREA STAGIUNII CONCERTISTICE 2024-2025
MISATANGO
"Misa a Buenos Aires” Martin Palmeri
CONCERTINO vine în Deschiderea Stagiunii Concertistice a Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici" cu o nouă producţie artistică de amploare – "Misa a Buenos Aires” de Martin Palmeri , cunoscută și sub numele de MISATANGO
Lucrarea prezintă un amestic îndrăznet de muzică sacră și stilul nuevo tango. O muzică unică, plină de pasiune și emoții intense interpretată de Orchestra CONCERTINO, Capela Corală Academică DOINA, director artistic și prim-dirijor Ilona Stepan, soliștii: Eugen Negruța la bandaneon- instrumentul emblematic al tangoului, Mark Oselski la pian și invitata specială mezzo-soprana Ljubica Vraneș din Serbia!
Joi, 10 octombrie, ora 18:00, la Palatul Republicii cu Orchestra Națională Filarmonică „Serghei Lunkevich” sub bagheta dirijorului român Răzvan Apetrei și duo-ul de pian Anatoly Lapicus și Iuri Makhovici, veți avea ocazia să trăiește experiența artei originale.
Veți asculta uvertura la opera „Il Re Pastore” de V. A. Motart. Concertul pentru două piane și orchestră în mi bemol major, VV 365, scris la Salzburg în 1779 de V. A. Moot, unde se ivește o diferență clară între soliști, unde primul registru cântă pianul și materialul într-o versiune a pianului. al doilea pian prezintă același material cu o octavă mai jos. Prima mișcare se deschide cu o introducere vibrată în tutti, urmată de o expunere extinsă pentru soliști. Întreaga mișcare este caracterizată de un dialog intens între cele două piane. A doua mișcare este un Adagio profund și cuprinzător. A treia mișcare este reflectată de tema melodică rondo, care se repetă pe tot parcursul mișcării, dar cu fiecare repetare muzica creează o atmosferă uluitoare. Duo-ul format din pianiști Anatolie Lapicus și Yuri Mahovich va cânta ca soliști.
A. Glazunov – Suita „Chopiniana”, op. 46, orchestrată în 1883 și formată din 4 mișcări (Polonaise, Nocturne, Mazurka și Tarantella);
P. Ya. Ceaikovski - Poloneză din opera „Eugene Onegin”;
A. Dvorak – Dansul slav nr.1.8, Ue. 46.
CONCERT SIMFONIC
Pe 25 octombrie, ora 18:00, la Palatul Republicii, Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale "Serghei Lunchevici" sub conducerea maestrului Mihail Agafiţa și solistul invitat din România – Leonid Lupașcu vor prezenta un concert simfonic extraordinar.
Va răsuna uvertura operei „Ruslan şi Ludmila” de M. I. Glinka; Concertul pentru pian şi orchestră nr. 1 în Mi bemol Major de F. Liszt scris în 1849. Structurat în 4 secțiuni principale: cea dintîi – Allegro maestoso – enunță de la început o temă energică, dîrză, care va imprima întregii lucrări un suflu eroic. După visătorul Quasi adagio, ce corespunde părții lente a formei tradiționale, urmează un scherzo jucăuș și capricios în mișcarea Allegretto vivace. Dinamicul final – Allegro marziale animato – este o recapitulare concentrată a elementelor precedente, într-un ritm mai viu. Ideile muzicale de bază ale lucrării se îmbină acum într-o strălucită sinteză, căpătînd trăsături mai viguroase. Sfîrșitul concertului, dominat de octavele masive ale pianului, răsună grandios, apoteotic.
Solist – Leonid Lupașcu – născut la București, a început studiul pianului la vârsta de 3 ani. Este laureat al mai multor concursurile naționale și internaționale. A participat la numeroase festivaluri de muzică și masterclass-uri cu distinși profesori.
În încheiere, publicul va putea asculta Simfonia nr. 5 în do minor, op. 67 care este una dintre cele mai cunoscute simfonii ale lui L. van Beethoven.