TATIANA COSTIUC (soprano), Maestru în Artă

Soprana Tatiana Costiuc, născută la 3 decembrie 1981, și-a făcut studiile la Liceul Republican de Muzică „C. Porumbescu” , specialitatea dirijat coral, după care a absolvit AMTAP (licență și masterat), specialitatea canto academic, clasa prof. L.Pelin și Mihail Muntean.

Din 2019 este doctorandă în aceeași instituție, iar din 2013 este solistă a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”. În anul 2015, i-a fost conferit titlul onorific Maestru în Artă. Din 2004 și până în prezent este lector universitar la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice.Cariera artistică a solistei cuprinde colaborări cu Orchestra Simfonică a Companiei de Stat „Teleradio Moldova”, Orchestra Naţională de Cameră, Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici”; Capelele Corale „Doina”, „Moldova”, „Renaissance”, Corul Naţional de Cameră din Moscova, de asemenea, frumoase conlucrări cu dirijorii: M.Secichin, G. Mustea, S.Popov, T.Zgureanu, V.Garştea, V.Ciolac, O.Filip, I.Stepan, M. Agafiţa, C. Florea (Spania), V. Minin (Rusia), C. Ward (Marea Britanie), P.Strub (Germania), M.Katz (Franta), D.Talpain (Franţa), M. Holiartok (România) și compozitorii: T.Zgureanu, V.Ciolac, Z.Tcaci, N.şi V. Ciolac, O.Palymsky, C. Rusnac.

Laureată a Concursurilor Naționale și Internaționale, Tatiana Costiuc evoluează cu succes în cadrul multor concerte și festivaluri, printre care: Festivalul-Concurs Internaţional de Arte – 2005, 2006 (Coreea de Nord), Festivalului „Mărţişor”, Festivalul Zilele Muzicii Noi, ediţiile 2003, 2004, 2011 , Concertul de Gală în cadrul Festivalului „Invită Maria Bieşu” 2004, Festivalul “Schubertiada”, 2009 (SUA).

În 2007 obține Premiului Municipal pentru Tineret în domeniul Artelor. Laureată a concursurilor naționale și internaționale, Tatiana Costiuc evoluează cu succes în cadrul multor concerte și festivaluri, printre care: Festivalul-Concurs Internaţional de Arte – 2005, 2006 (Coreea de Nord, Cupa de Aur, Lira de Aur); Concursul Internațional de Canto Academic „Alexei Stârcea” (Premiul II, 2004), în prezent fiind membrul juriului; Festivalul „Mărţişor”; Festivalul Zilele Muzicii Noi; Concertul de Gală în cadrul Festivalului „Invită Maria Bieşu” 2004; Festivalul „Schubertiada” 2009; Premiul „Cea mai bună solistă a Sălii cu Orgă” pentru Stagiunea Concertistică 2009-2010; cetățean de onoare a mun. Orhei, 2021; Gala Excelenței Muzicale  (Premiul „Maria Bieșu”, 2022).

De o importanță aleasă sunt prestațiile sopranei în cadrul spectacolelor în premieră la Chișinău: opera „Flautul fermecat” de W. A. Mozart, rolul titular - Pamina, septembrie 2006; Concertul pentru soprano de coloratură şi orchestră de R. Glier, iulie 2006; Simfonia nr.14 de D.Şostacovici; Oratoriul „Anotimpurile”, de J.Haydn; Requiem de A. Salieri; Oratoriul „Ultimele cuvinte ale mîntuitorului pe cruce” de J. Haydn; opera „La clemenza di Tito” de W. A Mozart, rolul Serviliei, 2011; Misa în b-moll, BWV 232 de J. S. Bach, 2011; Misa Încoronării de F.Liszt, 2011.