• b-ms_56.jpg
  • dimerdjan-sm.jpg
  • mahovici-lapicus.jpg
  • Moscovichi.jpg
  • musat.jpg
  • Tatiana-Costiuc-sm.jpg

Solişti

Elena  DIMIRDJEAN 

Soprano

Elena Demirdjean s-a nascut în anul 1982 în orașul Oceamcira, Georgia.

Este o tânără interpretă care bucură cu vocea sa nu doar melomanii muzicii ușoare, ci și pe cei ai muzicii clasice, astfel cuprinzând un public de diferite categorii de vârstă și gusturi. Carismatica sa prezență scenică încântă prin sinceritate și vitalitate, iar talentului său i se alătură o școală solidă cum e Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (licență și masterat), specialitatea – Canto Academic, în clasa prof. Mihail Muntean.

Este laureată a mai multor concursuri, printre care: Concursul Steaua Autoradio, secțiunea – Canto Academic (Chișinău, 2007); Concurs dedicat Zilei Armatei „Victoria – 50”, (Premiul Mare, Chișinău), Duetul Anului evoluând împreună cu tenorul Ion Timofti (Premiul I, Chisinau, 2008), iar în anul 2005 obține Premiul Municipal pentru tineret în domeniul artelor și tot în acest an beneficiază de o bursă oferită de Wiener Staatsoper.

A lucrat la următoarele roluri: Clarina din opera La cambiale di matrimonio” de G. Rossini; Adina și Giannetta din opera Elixirul dragostei” de G. Donizetti; Pajul Oscar din opera Bal mascat” de G. Verdi care le-a prezentat în cadrul studioului de operă. Pe parcursul  studiilor realizează mai multe turnee artistice împreună cu trupa Teatrului Național de Operă și Balet “Maria Bieșu” în Kiev (2007), Belarus (2006), România (2008), Germania (2005), Franţa (2006), Olanda (2009) și Coreea de Nord (2009)

. Din 2007 și până în prezent este solistă a Filarmonicii Naţionale Serghei Lunchevici, unde a realizat mai multe concerte în cadrul abonamentelor muzicale pentru copii și studenți, concerte camerale și vocal-simfonice. 

 

Sergiu MUȘAT

Clarinet

musat

Sergiu Mușat, născut la 8 septembrie 1980, este absolvent al Liceului Republican de Muzică “Ciprian Porumbescu” din Chișinău, specialitatea -  clarinet, clasa prof. Ion Muşat și al  Universității de Stat a Artelor, clasa prof. E.Verbeţchi. A urmat cursuri de specializare cu D. Orlov. În 2015, absolvă doctoratul la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, unde i se conferă titlul de Doctor în Muzică.

Este bursier al fundației “Новые Имена”, Moscova.

Este laureat al Premiului de Stat al Republicii Moldova în domeniul "Literaturii și Artelor”. Laureat al concursurilor naţionale şi internaţionale din Rusia, Kazahstan, Belarus, România, Republica Moldova.

Colaborează cu orchestre din străinătate şi cu faimoşi dirijori, evoluând pe numeroase scene din Europa.

Este director – fondator al Festivalului Internațional de saxofon “Sax Story” din Chișinău și al Festivalului Internațional de saxofon “Saxofonul Romantic” din Bacău, România.

Actualmente este solist al Filarmonicii Naționale "Serghei Lunchevici" din Chișinau și al Filarmonicii “Mihail Jora” din Bacău, România.

CONSTANTIN MOSCOVICI, Artist al Poporului

Nai

Moscovichi

Născut în anul 1962, a absolvit Institutul de Stat al Artelor din Chișinău, specialitatea – nai, clasa prof. Vasile Iovu. În 1984 începe cariera muzicală în calitate de solist-instrumentist în formația „Legenda”, condusă de Iurie Sadovnic-Orheianu. În anii 1987-1990 este membrul formației muzicale condusă de compozitorul Anatol Chiriac. În perioada 1990-1995 activează în România. Din 1995 până în 1997 este solist-instrumentist în formația „Fag”. Din 1997 până în prezent este solist al Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”.

Constantin Moscovici evoluează cu succes la diferite concursuri și festivaluri, unde obține premii și mențiuni de valoare, precum Premiul I la Festivalul Internațional din orașul Așgabad, Republica Turkmenistan (1981); Premiul II la Festivalul Muzical din orașul Riga, Letonia (1982); Premiul special la Festivalul „Memorie” din orașul Brest, Belarus.

Este invitat de onoare la Festivalurile „Золотой шлягер” (1999) și „Славянский базар” (2001), Belarus. În 2000 obține titlul onorific Maestru în Artă, iar în 2008 titlul de Artist al Poporului.

Pe parcursul activității sale, Constantin Moscovici a înregistrat în Moldova și Germania șase compact Discuri cu muzica compozitorilor autohtoni și străini. A întreprins numeroase turnee în România, Rusia, Belarus, Cehia, Polonia, Ungaria, Germania, Grecia, Turcia, Italia, Spania, Franța, Egipt, Japonia, Israel, Liban, Mozambic, SUA.

Constantin Moscovici este directorul Festivalului „La mijloc de codru des”, a cărui primă ediție s-a desfășurat în august 2014.

 

 

ANATOLIE LAPICUS și IURIE MAHOVICI

Duet de pianiști

 

mahovici-lapicus

Istoria duetului de pianişti Anatolie Lapicus şi Iurie Mahovici, a început de la culegerea de note pentru piano duo, ce aparţin compozitorului francez Olivier Messiaen, Suita „Vision de l’Amen”, creaţie a cărei interpretare necesită multă iscusinţă, talent şi nu în ultimul rând profesionalism. Ideea de a interpreta această lucrare a inaugurat o colaborare frumoasă, ce şi-a cules laurii, pentru prima dată, pe scena Sălii cu Orgă, în cea de-a şaptea zi a lui ianuarie 1993. Pe parcursul anilor duetul a devenit unul din cele mai apreciate şi cunoscute în Republica Moldova, dar şi peste hotarele ei, ajungând a fi de talie europeană. Pianiştii au în palmares câteva premii prestigioase, peste 30 festivaluri şi turnee, concertând pe marile scene ale oraşelor europene din România, Rusia, Lituania, Letonia, Franţa, Germania, Belarus, Cehia, scene râvnite de mulţi interpreţi, care aspiră la valori şi realizări muzicale înalte.

Duetul de pianişti Anatolie Lapicus şi Iurie Mahovici reprezintă un colectiv cu însuşiri caracteristice doar lor: simţul ansamblului, rafinamentul interpretativ, virtuozitatea desăvîrşită, varietatea şi calitatea sunetului, ataşamentul personal faţă de lucrările interpretate. Duetul posedă un vast repertoriu format din muzică pentru două piane, pian la patru mâini, creaţii pentru duet de piane şi orchestra simfonică etc.

Trecutul muzical al duetului dezvăluie nu doar cariera pianistică a celor doi protagonişti, ci şi o altă formă de activitate artistică. Duetul contribuie considerabil la dezvoltarea culturii muzicale autohtone, Iurie Mahovici şi Anatolie Lapicus sunt fondatorii Festivalului Internaţional a duetelor de pian „Strugure de Chihlimbar” ce a avut deja trei ediţii.

Pianiştii au lăsat peste 90 creaţii în propria interpretare, fondului Companiei Publice „TeleradioMoldova”. De asemenea au efectuat transcrierea pentru piano duo a diferitor lucrări muzicale, încadrându-le în patru volume. Aceste transcrieri se bucură deja de succes în diferite state ale lumii, facând parte din repertoriul multor duete internaţionale.

În iulie 1995, prin decretul Preşedintelui Republicii Moldova, pentru activitatea pedagogică rodnică şi înaltă măiestrie profesională, pentru merite în dezvoltarea artei muzicale şi contribuţia la instruirea cadrelor de muzicieni-interpreţi, acestor pianişti li s-a conferit titlul onorific “Maestru în Artă”.

În prezent Anatolie Lapicus şi Iurie Mahovici sunt profesori universitari. Din anul 2005 sunt solişti ai Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici”.

 

 

Elena DEMIRGEAN

Elena Demirgean - soprano.

Soprana Elena Demirgean s-a născut în anul 1982 în Georgia, oraşul Oceamcira. În anul 2006 a absolvit Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice la specialitatea Canto academic în clasa profesorului universitar Mihail Muntean, Artist al Poporului. În anul 2008 a absolvit masteratul la aceeaşi instituţie.
Este Laureată a mai multor concursuri şi festivaluri naţionale şi internaţionale, precum şi Laureată a „Premiului pentru Tineret şi Sport" - 2005; diplomantă a „Jocurilor Delfice" din Kiev -2006; Laureată a concursului „Klassik-Festival", Germania, Ruhr-2005, locul-2; Laureată a Concursului „Plai Natal", Chişinău – 2006, locul-1; Laureată a Concursului „Steaua Autoradio" secţiunea canto-academic, Chişinău – 2007, locul-1; Laureată a Concursului „Duetul Anului", Chişinău – 2007, locul-1; Laureată a Concursului „N.Lîsenco", Kiev-2007.

Citeşte mai mult...

TATIANA COSTIUC, Maestru în Artă

Soprano

Tatiana-Costiuc-sm

Soprana Tatiana Costiuc, născută la 3 decembrie 1981, și-a făcut studiile la Liceul Republican de Muzică „C. Porumbescu” , specialitatea dirijat coral, după care a absolvit AMTAP (licență și masterat), specialitatea canto academic, clasa prof. L.Pelin și Mihail Muntean.

Cariera artistică a solistei cuprinde colaborări cu Orchestra Simfonică a Companiei de Stat „Teleradio Moldova”, Orchestra Naţională de Cameră, Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici”; Capelele Corale „Doina”, „Moldova”, „Renaissance”, Corul Naţional de Cameră din Moscova, de asemenea, frumoase conlucrări cu dirijorii: M.Secichin, G. Mustea, S.Popov, T.Zgureanu, V.Garştea, V.Ciolac, O.Filip, I.Stepan, M. Agafiţa, C. Florea (Spania), V. Minin (Rusia), C. Ward (Marea Britanie), P.Strub (Germania), M.Katz (Franta), D.Talpain (Franţa), M. Holiartok (România) și compozitorii: T.Zgureanu, V.Ciolac, Z.Tcaci, N.şi V. Ciolac, O.Palymsky, C. Rusnac.

Laureată a Concursurilor Naționale și Internaționale, Tatiana Costiuc evoluează cu succes în cadrul multor concerte și festivaluri, printre care: Festivalul-Concurs Internaţional de Arte – 2005, 2006 (Coreea de Nord), Festivalului „Mărţişor”, Festivalul Zilele Muzicii Noi, ediţiile 2003, 2004, 2011 , Concertul de Gală în cadrul Festivalului „Invită Maria Bieşu” 2004, Festivalul “Schubertiada”, 2009 (SUA).

Citeşte mai mult...

Partener media

logo-evenimente-md

Bilete online

You are here Solişti