Colective artistice

Orchestra Simfonică

Director-artistic și prim-dirijor – Mihail AGAFIȚA, Artist al Poporului

orcestra-simfonica-sm

Colectiv emerit din Republica Moldova, Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naţionale "Serghei Lunchevici" a fost fondată în anul 1930 şi pe parcursul activităţii sale a avut rolul de emisar al artei şi culturii, devenind în timp unul dintre ansamblurile de vârf din ţară.

Actualmente, Orchestra reuneşte un grup de peste 80 de instrumentişti profesionişti, constituind un organism cu bogate tradiţii muzicale şi o activitate concertistică intensă. Maeştrii Alexandr Klimov şi Pavel Bacinin au fost cei care au pus bazele acestui colectiv. În primii 10 ani ai existenţei sale, Orchestra a activat în or. Tiraspol, ca ulterior, în 1940, să-şi schimbe sediul la Chişinău şi să fie inclusă în componenţa Filarmonicii de Stat din Moldova.

Pe lângă mulţi dirijori care au stat la pupitrul orchestrei, o perioadă îndelungată de timp (1953-1979) funcţia de dirijor-şef şi director artistic a fost deţinută de Timofei Gurtovoi. În următorii 15 ani conducerea artistică a colectivului a fost asigurată de către dirijorul Dumitru Goia. Începând cu anul 2004 şi până în prezent Orchestra este condusă de Mihail Agafița.

Citeşte mai mult...

Capela Corală Academică DOINA

Director-artistic și prim-dirijor – Ilona STEPAN, Artistă Emerită

Capela-Corala-Academica-Doina-sm

Colectiv emerit din Republica Moldova, a fost înfiinţat în anul 1930, fondatorul şi primul său dirijor fiind C.Pigrov.

Numele „Doina", emblematic pentru esenţa folclorului moldovenesc, Capela îl deţine din anul 1933. Capela Corală Academică „Doina" este unul dintre cele mai reprezentative colective corale din Moldova, dispunând de un efectiv de 70 de artiști de cor, inclusiv solişti de înaltă ţinută profesională.

Capela a desfăşurat o prodigioasă activitate concertistică. Harta turneelor sale cuprinde întregul spaţiu cultural al ex-U.R.S.S., precum şi multe ţări ale lumii: România, Rusia, Cehia, Slovenia, Grecia, Italia, Spania, Portugalia, Franţa, Austria, Israel, Coreea de Nord, etc.

Repertoriul Capelei Corală Academică „Doina" este amplu, în el se întrunesc cele mai valoroase creaţii corale laice şi sacre din tezaurul muzicii universale, lucrări vocal-simfonice, prelucrări corale ale melodiilor folclorice.

Citeşte mai mult...

Orchestra de Muzică Populară „FOLCLOR”

Director- artistic și prim-dirijor – Petre NEAMȚU, Artist al Poporului

Acest colectiv a fost fondat în anul 1968 cu scopul de a păstra şi a propaga folclorul moldovenesc – tezaurul culturii naţionale. Pe parcursul deceniilor această orchestră şi-a ocupat locul bine meritat în şirul colectivelor de frunte ale Republicii Moldova, realizând un număr impunător de înregistrări audio şi video, care au îmbogăţit considerabil fondurile radioului şi ale televiziunii moldoveneşti. Orchestra „Folclor” se deosebeşte printr-un colorit special, prin stilul inedit, autentic al interpretării instrumentale.

Este remarcabil că orchestra „Folclor” contribuie la susţinerea şi realizarea tinerilor talentaţi. Mulţi solişti – vocali și instrumentişti, care şi-au început cariera artistică cu acest colectiv, au devenit ulterior laureaţi ai prestigioaselor concursuri şi festivaluri naţionale şi internaţionale.

 

Citeşte mai mult...

Concertino Accordion Band

Conducător artistic – Eugen Negruța, Artist Emerit 

Concertino reprezintă un grup de acordeoniști, fondat la 18 octombrie 2003, scopul cărora este de a promova acordeonul ca un instrument al mai multor stiluri muzicale. 

Conceptul Concertino aparţine unor muzicieni care, fiind proaspeţi absolvenţi ai Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, şi-au propus să-şi „investească” toate cunoştinţele muzicale într-un proiect ce se dorea inedit. Au demonstrat lumii că la acordeon se poate interpreta cu măiestrie nu doar muzică populară, ci şi clasică.   

De 14 ani, Concertino Accordion Band face acest lucru cu mare dedicaţie, confirmându-şi valoarea artistică prin numeroase concerte susţinute în cele mai prestigioase săli de spectacol. De-a lungul timpului, band-ul a reuşit să adune în palmares o mulţime de trofee, iar datorită vitalităţii lor creatoare a fost numit „Cel mai bun colectiv muzical din Europa”. 

Talentul şi pregătirea profesională le-a permis instrumentiștilor să spulbere mitul care presupune că acordeonul ar fi un instrument pentru muzica de petrecere. 

Citeşte mai mult...

Partener media

logo-evenimente-md

Bilete online

You are here Colective artistice