Administraţia

SVETLANA BIVOL

Director general.
Născută la Chişinău în anul 1959. Şi-a făcut studiile la şcoala specială de muzică "Eugen Coca", obţinând diplome la specialităţile vioară şi muzicologie. În perioada anilor 1977-1982 continuă studiile la Institutul de Stat al Artelor, specialitatea muzicologie. Svetlana Bivol a urmat numeroase stagii de perfecţionare în domeniul Art managementului, cele mai importante fiind: 1994 – Rusia (Institutul de Arte Dramatice de Stat din Moscova); 2000 – SUA; 2002 – Canada etc.
Activitatea profesională a Svetlanei Bivol începe în anul 1981, fiind angajată în calitate de lector-muzicolog la Filarmonica Naţională. La această etapă este autor şi prezentator al mai multor cicluri de emisiuni muzicale la Radio şi TV.
În perioada anilor 1990-1997 este Şef Direcţie Arte şi Învăţământ Artistic la Ministerul Culturii din Republica Moldova, din 1996 până în 2006 a exercitat funcţia de expert şi membru al Comisiei pentru Cultură şi Mass-media a Fundaţiei Soros - Moldova.

În anii 1997-2001 este Director-manager la Teatrul Naţional de Operă şi Balet din Republica Moldova. Din 2003 este Director general la Filarmonica Naţională „S.Lunchevici”. Svetlana Bivol este invitată cu regularitate în calitate de membru al juriilor la prestigioase concursuri naţionale („Tamara Ciobanu”, „Barbu Lăutaru”, „Alexei Stârcea”) şi internaţionale, precum „Enrico Caruzo” şi „Umberto Giordani” (Italia,1998). A fost înalt apreciată activitatea Svetlanei Bivol în calitate de Director al Zilelor Culturii Moldovei în Rusia (1995), Belarusi (1996, 2005); a Republicii Belarusi în Moldova (1997), a Federaţiei Ruse în Moldova (1996, 2003).
 Pentru merite considerabile în domeniul artei muzicale, în anul 1996 dnei Svetlana Bivol i-a fost conferit titlul onorific Maestru în Artă, iar în 2011 Ordinul "Gloria Muncii" 


 

AGNESA RUSU

Director adjunct

Absolventa facultăţii de jurnalistică a Universităţii de Stat din Moldova. A studiat la Academia de Arte Audio-Vizuale de pe lângă studioul “Moldova-Film”’, clasa prof. Valeriu Gagiu. Din 1994 până în 1996 este metodist coordonator la filiala de carte românească a Bibliotecii pentru copii “Ion Creangă” din Chişinău şi “Gh.Asachi” din Iaşi, România. Din anul 1996 este redactor literar în serviciul Secretariat muzical al Filarmonicii Naţionale “S.Lunchevici”. În perioada anilor 1998-2002 este secretar referent şi colaborator ştiinţific în serviciul “Muzică-Publicitate” la Teatrul Naţional de Operă şi Balet. În anii 2002-2004 este Director executiv al AO “Euroart”, iar din anul 2004 – 2013 - şef secţie Management artistic al Filarmonicii Naţionale “S.Lunchevici”. 

Pe parcursul anilor a activat în diverse proiecte: expert pentru mass-media în proiectul “Administrare publică locală” (programul internaţional “TACIS”), expert pentru mass-media în proiectul Uniunii Europene “Dezvoltarea regională, coordonator în programul de binefacere pentru copii “BUBURUZA” - 2004. 

A absolvit programul de instruire „Reinforcing Moldova Development Capacities by Strengthening its Cultural Sector ” - (2007-2010), al Fundaţiei Culturale Europene „Amsterdam” şi Fundaţiei Soros-Moldova. A urmat cursuri de perfecţionare la Academia de Administrare Publică: “Comunicarea în administrarea publică” - 2008; “Abilităţi manageriale” - 2010; «Politici publice”, 2010.

Din 2013 deţine funcţia de Director adjunct al Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici”. 


 

MARIAN STÂRCEA


Director artistic.

 Născut la Chişinău în anul 1959. A absolvit şcoala specială de muzică „Eugen Coca” la specialitatea pian. În perioada anilor 1977-1982 continuă studiile la Institutul de Stat al Artelor (pian), iar în anul 1988 absolveşte Conservatorul de Stat „G.Musicescu” (compoziţie). Urmează studii post-universitare la Conservatorul de Stat „P.I.Ceaikovski” din Moscova la specialitatea compoziţie. Ulterior (1992-1993) urmează Reciclarea în domeniul muzicii moderne la Academia de Muzică şi Dans „Rubin” din Ierusalim, Israel.
Marian Stârcea desfăşoară o amplă activitate artistică şi administrativă: din 1988 este conferenţiar universitar la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice (catedra Teoria muzicii şi compoziţie), este Director muzical la Teatrul „Eugene Ionesco” din Chişinău, Membrul Consiliului de Conducere la Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din Moldova, Membru activ al Consiliului Artistic la Radiolul Naţional de Stat, Preşedintele Comisiei Municipale pentru Tineret în domeniul Artei şi Literaturii. În prezent este director artistic la Filarmonica Naţională „S.Lunchevici”.

Marian Stârcea este autorul unui număr impunător de creaţii simfonice şi de cameră. De asemenea este un recunoscut autor de muzică la spectacole. Lui îi aparţine muzica la 30 spectacole, montate de teatrele din Moldova, România, Japonia. A realizat numeroase imprimări audio şi 10 Compact Discuri cu muzică uşoară, colaborând cu interpreţi cunoscuţi din Moldova şi România.
Marian Stârcea este deţinătorul unor premii şi menţiuni de valoare, cum ar fi: Laureat al Premiului Republican pentru Tineret în domeniul Muzicii, laureat al concursurilor naţionale şi unionale; 1995- Premiul UNESCO în colaborare cu Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor pentru ciclul de cântece pentru copii; 1999- Premiul Uniunii Teatrale din Moldova pentru cea mai bună muzică pentru spectacol („Visul unei nopţi de vară”, teatrul „Eugene Ionesco”); 2000- deţinătorul Bursei de excelenţă a Fundaţiei „Soros” în domeniul muzicii; 2002 - desemnat de presă „Compozitorul anului”; 2003 - Premiul pentru cea mai bună orchestraţie (Festivalul Internaţional „Golden Star” Bucureşti, România); 2003,2004 - Premiul pentru cea mai bună piesă (Festivalul Internaţional „The Million Miracles” Bulgaria).
Muzica compozitorului a fost interpretată în România, Rusia, Ucraina, Bulgaria, Ungaria, Suedia, Franţa, Mongolia, Turcia, Israel, Japonia, Malta.
 Pentru merite considerabile în dezvoltarea artei muzicale în anul 1999 compozitorului Marian Stârcea i-a fost conferit titlul onorific Maestru în Artă , iar in 2011 - Artist al Poporului.


Partener media

logo-evenimente-md

Bilete online

Partener tehnic

musishop-logo

You are here DESPRE NOI Filarmonica Administrația